Video-presentaties

Welkom bij onze video-presentaties. Hier vindt u beschrijvingen en video's van onze VLAMEF-webinars.

U kan de video's ook steeds terugvinden op ons YouTube-kanaal....

 

Inhoudsopgave

 

 

Webinarreeks: stoppen als zelfstandige, denk vroeger aan later

Tijdens de eerste sessie wordt dieper ingegaan op de pensioenregeling en toegelaten activiteit voor gepensioneerde zelfstandigen. Ook latere sociale bescherming komt aan bod: ziekteverzekering, uitkeringen, voordelen en dienstverlening voor zelfstandigen.  Spreker: Joachim De Rouck, expert Kenniscentrum Liantis

 

De tweede sessie heeft als titel: “Opvolging, overlaten, verkopen of stopzetten van mijn zaak”.  De fiscale gevolgen bij overlaten, verkopen of stopzetten van de zaak, waardebepaling zaak en successieplanning worden besproken.  Tot slot wordt toelichting gegeven over de werking en gebruik van het online platform Overnamemarkt.be.

 

 

Innovatieve robots, cobots & exoskeletten

In Europa hebben veertig miljoen werknemers last van spier-, gewrichts- en zenuwpijnen die worden veroorzaakt door hun fysiek zware taken.
Dergelijke spier- en skeletaandoeningen zijn bovendien de oorzaak van maar liefst de helft van de afwezigheden in bedrijven en kosten dus handenvol geld.
 
Innovatieve robots, cobots en exoskeletons die dat werk kunnen verlichten en zo gezonder maken, vormen daarom een belangrijke economische en sociale uitdaging. Binnen het multidisciplinaire onderzoekscentrum Brubotics ontwikkelt een team onderzoekers de nieuwe generatie robots die niet mensen vervangt, maar fysiek en sociaal ondersteunt.
 
Prof. dr. ir. Bram Vanderborght behaalde zijn doctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel in 2007. Hij deed onderzoek aan het JRL lab in AIST, Tsukuba (Japan) en deed zijn post-doc onderzoek aan het Italian Institute of Technology.
 
Sinds 2009 is hij professor aan de VUB. Hij had een prestigieuze ERC grant en coördineert momenteel twee EU-projecten rond slimme materialen voor soepel robots. Zijn onderzoeksinteresses zijn mens-robot-samenwerking voor toepassingen voor gezondheid en productie, zoals exoskeletten, prothesen, sociale robots, drones en cobots. Hij is als wetenschappelijk medewerker verbonden bij het Interuniversitair Instituut voor Micro-elektronica (imec), België.
 
 

 
 
Opname op woensdag 7 april 2021.
 

Hoe plan je je productie slimmer en laat je klanten minder lang wachten? Een introductie in QRM

Quick Response Manufacturing, de term legt zichzelf uit, 'fabricage met snelle respons'....
 
Het belangrijkste onderscheid met die andere verbetermethode, lean manufacturing, is dat QRM specifiek is ontwikkeld voor klantspecifieke (high mix/low volume) productie, kleine seriegroottes of maatwerkproductie. Waar lean manufacturing internationale autoproducenten ondersteunt zal QRM haar nut bewijzen bij KMO's...
 
Lieven Van Nuffel van 3rd Wave is onze QRM-specialist en wil ons tonen hoe we de doorlooptijd van producten met 80 % kunnen verminderen en de kosten met 25 % kunnen verlagen.
 

Opname op woensdag 24 maart 2021

Inhoudsopgave

 

3D-printing: middel tot een doel?

Van revolutie naar evolutie We worden al vele jaren om de oren geslagen omwille van het 'revolutionaire' karakter van 3D-printing/Additive Manufacturing. De techniek - hoewel constant in evolutie - heeft haar deugdelijkheid intussen al overvloedig aangetoond. Het revolutionaire zit hem vooral in de toepassingen, de impact op bedrijfsvoering en de nieuwe producten die dankzij AM ontstaan. Kris Binon, directeur FLAM3D (het onafhankelijk platform voor 3D-printing), legt de voordelen bloot voor Vlaamse KMO's.  Waarom überhaupt 3D-printing overwegen? Voor -en nadelen van eigen productie versus outsourcen. Praktische aandachtspunten,....

 

 

Opname op dinsdag 9 maart 2021.

Inhoudsopgave

8 weken na Brexit: wat kunnen we nu doen?

In het decembernummer van Metaal Info Magazine lichtte VLAMEF de Vlaamse metaalbedrijven nog in over een no-deal Brexit. Gelukkig werd op de valreep alsnog een (mini-)akkoord gevonden.
 
Maar na twee maanden blijken er toch veel problemen de kop op te steken.
Op een nogal cynische manier zorgt COVID-19 er voor dat de volledige impact ons nog bespaard blijft. En dus moeten we deze periode van verminderde vraag ten volle benutten om te leren uit de eerste Brexit-weken.
 
Mevr. Ilke Bliki is Brexit-coördinator bij Flanders Investment & Trade (FIT). Zij is perfect op de hoogte van het Vlaamse Brexit Actieplan, de eerste problemen die Vlaamse bedrijven al ondervonden en de evoluties op het terrein. Zij wil onze Vlaamse metaalbedrijven graag helpen met hun vragen en u de laatste stand van zaken meedelen...
 

 
 
Opname op donderdag 25 februari 2021.
 

Energiekosten optimaliseren dankzij een partner uit het VLAMEF netwerk

Odot verzekert bedrijven van de voordeligste voorwaarden voor gas en elektriciteit. Slim onderhandelen bij energieleveranciers, met tal van grote klanten als gewicht in de schaal en met ruime expertise, zorgen ervoor dat Odot de beste resultaten boekt.

 
Omdat Odot een partner is van VLAMEF kunnen bedrijven ook genieten van een ledenkorting.

Contactgegevens Laurent Schepens:
+ 32 475 65 51 50
 
Luister naar een update van de energiemarkt en kom vrijblijvend te weten of u voordeel haalt uit een samenwerking...
 
Opname op dinsdag 26 januari 2021.
 

De digitale transformatie gaat níet over techniek (ism. CimPro)

West-Europese bedrijven staan voor nieuwe uitdagingen. Met de bestaande productiemiddelen dient men sneller, goedkoper en duurzamer te produceren. De digitale transformatie is een interessante piste om dit te realiseren, maar er zijn een aantal valkuilen.
Al snel gaan gesprekken over techniek, MQTT, OPC UA en cloud computing zijn de buzzwoorden, maar dit is slechts een middel, niet het doel. In de presentatie van Marcel Laes, general manager CimPro, gaat het niet over techniek, maar over concrete handvaten.

 

 

Opname op donderdag 14 januari 2021.

Inhoudsopgave

 

Verbeter je cashpositie en werk aan je strategie ism EY

EY (het vroegere Ernst & Young), een toonaangevend consultancybureau voor fiscaliteit, strategie,... wilde VLAMEF wijzer maken op het gebied van scenario planning, cash flow forecasting, cash management & werkkapitaal en het optimaliseren van de footprint.  Op woensdag 9 december 2020 konden we leren van de beste experten!

 

Inhoudsopgave

 

HOE NIEUWE MEDEWERKERS VINDEN IN DE METAALSECTOR?

De huidige coronacrisis telt vele uitdagingen. De relatie met uw bestaande medewerkers neemt ongetwijfeld veel tijd in. Toch zorgt deze crisis er ook voor dat vele werknemers nu de tijd hebben om na te denken over hun carrière. Sommigen zullen misschien uw bedrijf verlaten, andere waardevolle talenten willen zich mogelijks juist bij u gaan inzetten!
 
Wist u dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding VDAB specifiek voor onze metaalsector een eigen account manager heeft? Op vraag van VLAMEF toont 'onze' account manager ons een overzicht van alle mogelijkheden van instroom in de metaalsector.
 

U kan de getoonde presentatie hier downloaden...

Inhoudsopgave

 

PERIODIEKE ONDERZOEKSPLICHT

Op vrijdag 30 oktober 2020 organiseerde VLAMEF een webinar in samenwerking met OVAM (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij):

 

 

In dit videoverslag ziet u hoe OVAM u een aantal 'tips & trucs' toont die u kunnen helpen besparen op eventuele kosten om in regel te zijn met de regelgeving (vrijstelling saneringsplicht, gecombineerde bodemonderzoeken, cofinanciering,...).


Ook als u niet direct geconfronteerd wordt met zulke verplichtingen, kan dit webinar u waardevolle inzichten bieden voor de langere termijn.

Inhoudsopgave

 

GDPR

Op 25 mei 2018 treden er belangrijke nieuwigheden in de privacyregels in werking (de GDPR).  Deze verordening heeft gevolgen voor alle Belgische (en Europese) ondernemingen.

Houdt u klantgegevens bij?  Houdt u gegevens van uw leveranciers bij?  Heeft u personeel en beschikt u dus over personeelsgegevens?  Elke onderneming, zelfstandige of KMO, zal zich in regel moeten stellen met de nieuwe regels.

Als beroepsvereniging willen wij u helpen in dit proces.  Daarom hebben we een on-line seminarie gemaakt om u te begeleiden om u in orde te stellen. Vooraleer u dat seminarie bekijkt, kan u best de checklist afdrukken.  De checklist wordt stap per stap verder uitgelegd.
 

Inhoudsopgave

 

KILOMETERHEFFING

Sinds april vervangt de kilometerheffing het Eurovignet.  VLAMEF onderzocht dit en presenteert u hierbij een on-line seminarie over de werking van de kilometerheffing en de gevolgen hiervan voor onze sector.  

 

 

Inhoudsopgave