Europese Metaalunie (EMU)

De Europese MetaalUnie is de overkoepelende Europese vereniging voor de metaalsector. De leden van de EMU zijn de nationale beroepsverenigingen die de belangen van de KMO's in de metaalsector verdedigen.
De EMU is lid van UEAPME (European Association of Craft, kleine en middelgrote ondernemingen). Dit lidmaatschap biedt de EMU, de belangen van de aangesloten verenigingen van ambachtslui en KMO's vertegenwoordigd in de metaalsector op Europees niveau en dus invloed uitoefenen op de Europese wetgeving. 
 
UEAPME vertegenwoordigt KMO-organisaties uit 21 landen en heeft directe toegang tot de EU. Door lobbyen voor de KMO's bij de Europese parlementsleden en de EU-directies verdedigt UEAPME de KMO's.Met de nieuwsbrief informeert UEAPME de leden van de EMU over de belangrijkste ontwikkelingen in Brussel.
Binnen de UEAPME speelt ook NORMAPME een belangrijke rol. NORMAPME houdt zich bezig met de aspecten van normalisering en certificatie. NORMAPME is de gids voor de KMO-specifieke problemen op dit gebied (ook voor het metaal bedrijf).
VLAMEF organiseerde in 2012 het Congres van de Europese Metaal Unie
Van 19 tot 22 september 2012 organiseerde VLAMEF het Congres van de Europese Metaal Unie. Tijdens dit congres werd Gwendolyn Vandermeersch, ondervoorzitter van VLAMEF benoemd tot bestuurder van de EMU.  Ook Johan Van Bosch, algemeen secretaris van VLAMEF werd unaniem verkozen tot ondervoorzitter en penningmeester van de EMU.
 
Europese metaalfederatie