Europese Metaalunie (EMU)

De Europese MetaalUnie is de overkoepelende Europese vereniging voor de metaalsector. De leden van de EMU zijn de nationale beroepsverenigingen die de belangen van de KMO's in de metaalsector verdedigen.
De EMU is lid van SME United (European Association of Craft, kleine en middelgrote ondernemingen). Dit lidmaatschap biedt de EMU, de belangen van de aangesloten verenigingen van ambachtslui en KMO's vertegenwoordigd in de metaalsector op Europees niveau en dus invloed uitoefenen op de Europese wetgeving. 
 
SME United vertegenwoordigt KMO-organisaties uit 21 landen en heeft directe toegang tot de EU. Door lobbyen voor de KMO's bij de Europese parlementsleden en de EU-directies verdedigt SME United de KMO's.
Binnen de SME United speelt ook SBS een belangrijke rol. SBS (Small Business Standards) houdt zich bezig met de aspecten van normalisering en certificatie. SBS is de gids voor de KMO-specifieke problemen op dit gebied (ook voor het metaal bedrijf).
 
VLAMEF organiseerde in 2012 en in 2018 het Congres van de Europese Metaal Unie
John Spronck (ESMA) is bestuurder van EMU, Johan Van Bosch, algemeen secretaris van VLAMEF is ondervoorzitter en penningmeester van de EMU.